Blog

19/10/2021 Herfst: het ideale seizoen om bloembollen te planten!


Door nu bloembollen te planten, verandert je tuin straks tijdens het voorjaar in een mooie kleurenzee! Als je nadenkt over de verschillende soorten, heb je een tuin vol bloemen van februari tot juni.
Zelfs voor iemand zonder groene vingers, is het planten erg eenvoudig.
Denk vooraf wel goed na over waar je straks in de lente de bloemen wil zien.

  • plant ze in een bak of bloempot
  • plant ze in groepjes bij elkaar
  • plant ze verspreid in een border
  • maak een strook in  het gras
  • bedenk om het even welk patroon


Ik vertel je graag over de verschillende soorten bloembollen en welke de populairste zijn.


Het sneeuwklokje
Dit is vaak het eerst bloemetje dat zich laat zien in de tuin, vaak al in januari of februari. Na het bloeien laat je de bloem gewoon in de bol zitten. Volgend jaar komt hij gewoon terug!


Krokussen

Wist je dat er meer dan 100 soorten krokussen zijn? Er zijn er zelfs die in de herfst bloeien! Als de bloem is uitgebloeid, groeien er aan de bovenkant nieuwe bolletjes. Deze ontwikkelen zich in de winter waardoor er in de lente meer bloemen ontstaan. Jaar na jaar zal je meer krokussen in de tuin hebben. 


Het blauwe druifje
Deze bloem is ook wel bekend als “druifhyacint”. Dit leuke, kleine bloemetje laat zich zien in maart of april. Als je deze bloembollen dicht tegen elkaar plant, creëer je een soort zee van blauwe druifjes. 


De narcis

Van maart tot en met mei bloeien narcissen. Deze bloemen bestaan in veel tinten geel en vallen op in elke tuin. Narcissen komen elk jaar terug en kan je na het bloeien gewoon in de grond laten zitten. 


De hyacint

Hyacinten bloeien in maart in april en brengen kleur en geur in de tuin! Aan elke stengel kunnen tot wel 50 bloemetjes bloeien. Deze bloemen zijn ook populair in de woning aangezien ze zo lekker ruiken. As de bloem is uitgebloeid, knip hem dan samen met de stengel af; zo kan de bloembol zich weer ontwikkelen voor volgend jaar. Hyacinten komen normaal gezien elk jaar terug, behalve als het erg gevroren heeft. 


De tulp
Iedereen kent tulpen. Dit is waarschijnlijk de bekendste bloembol, zeker in Nederland. Na het uitbloeien moet je het blad en de stengel volledig laten afsterven. De bol haalt namelijk veel voeding uit het blad en heeft dit nodig om volgend jaar weer te ontwikkelen. Plant de bollen op een zonnige of een plaats met half schaduw. Tulpen bloeien het mooist in hun eerste jaar. 


De allium

Deze bloem is ook bekend onder de naam “sierui” aangezien de geur erg overeenkomt. De bloem en de ui zijn familie van elkaar. Deze bloemen zijn echte blikvangers in de tuin omdat ze zo mooi zijn qua vorm. Meestal zijn ze paars maar er zijn ook groene en witte varianten. Ze bloeien van mei tot juni en vlinders zijn er gek op!

Bloembollen tuinman Gent

04/10/2021 Het snoeiseizoen staat voor de deur!

Investeer in een goede snoeischaar, daarmee knip je zoveel gemakkelijker en scherper.
Je kunt langer snoeien, met minder moeite.
Kies voor je courante knipwerk een bypass- of papegaaienbeksnoeischaar, waarbij de twee snijbladen langs elkaar heen glijden, zoals bij een keukenschaar. Dat is het meest courante type voor dunne of verse takken en stengels, tot zo’n 2 cm dik. 

Aambeeldsnoeischaren zijn bedoeld voor dood hout; knip er vooral nooit verse bloemen mee, de schaar duwt de steel dicht, waardoor de bloem minder goed water kan opnemen, en minder lang in de vaas houdt.
Laat je niet misleiden door de maximale takkendikte die op de verpakking staat, want de knipcapaciteit van een snoeischaar hangt grotendeels af van de hardheid van het hout. 

Een snoeischaar moet tijdens het snoeien goed in de hand liggen; koop geen schaar die je niet hebt kunnen uitproberen, het evenwicht in je hand is belangrijk.
Probeer zeker ook de wijdte van de schaar voor je ze koopt: hoe ver ze open gaat, is van cruciaal belang. Je hebt namelijk scharen die beter passen bij kleine, middelgrote of grote handen. Een te kleine schaar is frustrerend, een te grote bijzonder onhandig; daarvan geraakt je hand snel vermoeid. Test ook het sluitmechanisme, dat is vaak heel verschillend.
Weet dat er ook snoeischaren voor linkshandigen bestaan, en ergonomische scharen met een rolgrip, voor wie minder kracht in z’n handen heeft. 

Onderhoud

Investeer in een goede snoeischaar en onderhoud ze ook goed. De meeste snoeischaren hebben een kleine groef of sapgoot in het mes, om plantensappen te evacueren, maar dan nog kan je mes na veel snoeien plakkerig worden. Voor een gladde, scherpe snede spuit of benevel je een paar keer per jaar olie over het mes, om restjes plantenharsen en -sappen op te lossen en je schaar te smeren.
Een gladde schaar knipt zoveel vlotter. Onderhouds- en reinigingsspray voor snoei- of heggenscharen is daarvoor ideaal. Heb je je schaar per ongeluk buiten laten liggen, dan kan er bij stalen messen zoals Felco roest op komen. Schuur de messen schoon met een schuurspons en vet opnieuw in. Roestvrijstalen messen hebben daar geen last van. Snijdt het mes niet meer goed, slijp het dan zelf even bij. Leg de schaar in open stand op de palm van je hand, met je vingers op de handgrepen en ga zachtjes, van binnen naar buiten, met een (amaril) slijpsteen of wetsteen over het snijmes.
(bron: hln.be) 

19/09/2021 Maak je tuin winterklaar

De meteorologische herfst start op 21 september. 

En we merken het buiten. De eerste bomen beginnen te verkleuren en de echte zomerbloeiers beginnen af te sterven. We genieten nog even van de laatste dagen dat we overdag nog veel zon hebben. Voor veel mensen is de mooiste tijd van de tuin alweer voorbij. Toch valt er in de tuin in september nog genoeg te doen! De tuin moet worden voorbereid op de winter. En wist je dat deze tijd juist ideaal is om nieuwe planten te planten?

 

Het lijkt nog ver weg, en dat is het gelukkig ook. Maar over een maand of twee zijn de temperaturen vaak al onder de 10 graden. En met een beetje pech krijgen we dan ook de eerste (nacht)vorst. Hoe kan je je tuin winterklaar maken?

Ik geef je graag mijn beste tips.

 

Stop met bemesten.
Planten moeten nu “afharden”. Ze moeten “leren” om zonder al die voedingsstoffen verder te gaan en zich concentreren op het leven onder de grond. De meeste planten zullen geen energie meer steken in het vormen van nieuw blad of bloemen. Ze houden een winterslaap. Vanaf volgend voorjaar hoeven ze zich pas weer uit te sloven en kunnen ze wat extra energie gebruiken.


Extra kalk
Indien nodig: bewerk een laagje kalk door de bovenkant van de bodem om verzuring tegen te gaan.


Dode bladeren en bloemen
Laat bladeren en bloemen die de plant laat vallen liggen. Ze vormen een warm laagje dat zowel voedingsstoffen aan de bodem afgeeft als de regen wat tegenhoudt en tegen vorst beschermt. “Rommelige” stukjes bieden ook bescherming en voedsel aan insecten en bijvoorbeeld egels. In de komende maanden kun je die beschermingslaag nog wat uitbreiden met extra blad of wat stro. Laat planten die groen blijven in de winter onbedekt.


Nieuw gazon
Je kunt nu prima een nieuwe graspartij of volledig gazon aanleggen. Je hoeft ook niet meer zo vaak of kort te maaien, het gras groeit niet zo hard meer. Zorg wel dat je sproeit bij aanhoudende droogte.


Nieuwe vaste planten
Omdat de aarde nog lekker warm is, is dit een prima tijd om nieuwe beplanting aan te brengen. De planten zullen snel stevige wortels aanmaken en kunnen in alle rust de winter doorkomen. In het voorjaar komen ze sterker omhoog. Ook voor bloembollen te planten is september een ideale maand. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze uit de grond komen. 


Heb je een nestkastje?
Nestkastjes kan je schoonmaken en te drogen hangen. Zo hebben de vogels straks weer een schoon overwinterplekje.

 

 


Tuin winterklaar maken tuinman gent
Aanleg graszoden tuinaanleg gent
opluis bladeren tuinonderhoud gent