Blog

04/10/2021 Het snoeiseizoen staat voor de deur!

Investeer in een goede snoeischaar, daarmee knip je zoveel gemakkelijker en scherper.
Je kunt langer snoeien, met minder moeite.
Kies voor je courante knipwerk een bypass- of papegaaienbeksnoeischaar, waarbij de twee snijbladen langs elkaar heen glijden, zoals bij een keukenschaar. Dat is het meest courante type voor dunne of verse takken en stengels, tot zo’n 2 cm dik. 

Aambeeldsnoeischaren zijn bedoeld voor dood hout; knip er vooral nooit verse bloemen mee, de schaar duwt de steel dicht, waardoor de bloem minder goed water kan opnemen, en minder lang in de vaas houdt.
Laat je niet misleiden door de maximale takkendikte die op de verpakking staat, want de knipcapaciteit van een snoeischaar hangt grotendeels af van de hardheid van het hout. 

Een snoeischaar moet tijdens het snoeien goed in de hand liggen; koop geen schaar die je niet hebt kunnen uitproberen, het evenwicht in je hand is belangrijk.
Probeer zeker ook de wijdte van de schaar voor je ze koopt: hoe ver ze open gaat, is van cruciaal belang. Je hebt namelijk scharen die beter passen bij kleine, middelgrote of grote handen. Een te kleine schaar is frustrerend, een te grote bijzonder onhandig; daarvan geraakt je hand snel vermoeid. Test ook het sluitmechanisme, dat is vaak heel verschillend.
Weet dat er ook snoeischaren voor linkshandigen bestaan, en ergonomische scharen met een rolgrip, voor wie minder kracht in z’n handen heeft. 

Onderhoud

Investeer in een goede snoeischaar en onderhoud ze ook goed. De meeste snoeischaren hebben een kleine groef of sapgoot in het mes, om plantensappen te evacueren, maar dan nog kan je mes na veel snoeien plakkerig worden. Voor een gladde, scherpe snede spuit of benevel je een paar keer per jaar olie over het mes, om restjes plantenharsen en -sappen op te lossen en je schaar te smeren.
Een gladde schaar knipt zoveel vlotter. Onderhouds- en reinigingsspray voor snoei- of heggenscharen is daarvoor ideaal. Heb je je schaar per ongeluk buiten laten liggen, dan kan er bij stalen messen zoals Felco roest op komen. Schuur de messen schoon met een schuurspons en vet opnieuw in. Roestvrijstalen messen hebben daar geen last van. Snijdt het mes niet meer goed, slijp het dan zelf even bij. Leg de schaar in open stand op de palm van je hand, met je vingers op de handgrepen en ga zachtjes, van binnen naar buiten, met een (amaril) slijpsteen of wetsteen over het snijmes.
(bron: hln.be) 

19/09/2021 Maak je tuin winterklaar

De meteorologische herfst start op 21 september. 

En we merken het buiten. De eerste bomen beginnen te verkleuren en de echte zomerbloeiers beginnen af te sterven. We genieten nog even van de laatste dagen dat we overdag nog veel zon hebben. Voor veel mensen is de mooiste tijd van de tuin alweer voorbij. Toch valt er in de tuin in september nog genoeg te doen! De tuin moet worden voorbereid op de winter. En wist je dat deze tijd juist ideaal is om nieuwe planten te planten?

 

Het lijkt nog ver weg, en dat is het gelukkig ook. Maar over een maand of twee zijn de temperaturen vaak al onder de 10 graden. En met een beetje pech krijgen we dan ook de eerste (nacht)vorst. Hoe kan je je tuin winterklaar maken?

Ik geef je graag mijn beste tips.

 

Stop met bemesten.
Planten moeten nu “afharden”. Ze moeten “leren” om zonder al die voedingsstoffen verder te gaan en zich concentreren op het leven onder de grond. De meeste planten zullen geen energie meer steken in het vormen van nieuw blad of bloemen. Ze houden een winterslaap. Vanaf volgend voorjaar hoeven ze zich pas weer uit te sloven en kunnen ze wat extra energie gebruiken.


Extra kalk
Indien nodig: bewerk een laagje kalk door de bovenkant van de bodem om verzuring tegen te gaan.


Dode bladeren en bloemen
Laat bladeren en bloemen die de plant laat vallen liggen. Ze vormen een warm laagje dat zowel voedingsstoffen aan de bodem afgeeft als de regen wat tegenhoudt en tegen vorst beschermt. “Rommelige” stukjes bieden ook bescherming en voedsel aan insecten en bijvoorbeeld egels. In de komende maanden kun je die beschermingslaag nog wat uitbreiden met extra blad of wat stro. Laat planten die groen blijven in de winter onbedekt.


Nieuw gazon
Je kunt nu prima een nieuwe graspartij of volledig gazon aanleggen. Je hoeft ook niet meer zo vaak of kort te maaien, het gras groeit niet zo hard meer. Zorg wel dat je sproeit bij aanhoudende droogte.


Nieuwe vaste planten
Omdat de aarde nog lekker warm is, is dit een prima tijd om nieuwe beplanting aan te brengen. De planten zullen snel stevige wortels aanmaken en kunnen in alle rust de winter doorkomen. In het voorjaar komen ze sterker omhoog. Ook voor bloembollen te planten is september een ideale maand. Hoe vroeger je ze plant, hoe eerder ze uit de grond komen. 


Heb je een nestkastje?
Nestkastjes kan je schoonmaken en te drogen hangen. Zo hebben de vogels straks weer een schoon overwinterplekje.